Sidor

söndag 22 januari 2012

Ryttarens sits, del 2

Genom att använda magstödet när du rider blir du stabil i din sits, hästen kan inte rubba dig och du får automatiskt stabila skänklar och överliv och du rider hästen, inte sadeln. För att hitta magstödet kan man sitta på en stol, lyfta fötterna och ljuda "S", där har du stödet!

Ryttaren ska ha en stilla hand, men den får inte vara ”död”. Man kan låtsas att man håller en fågel i vardera handen, utan att krama ihjäl den eller låta den flyga iväg. Fågeln får alltså symbolisera tygeln och du får inte vara så lös i handen att den glider ur ditt grepp, men inte heller krama så hårt att du blir stum i handen. Har du en orolig hand vill hästen inte söka sig fram till bettet och har du en stum hand blir hästen också stum i munnen. Tänk att din hand är som inspänningstyglar som du driver hästen fram till. Slår hästen med huvudet ska du bara sitta kvar med handen, till hästen accepterar den. Men kom ihåg att inspänningen (handen) inte får vara för kort spänd. Den ska vara så kort att den är lagom när hästen arbetar med huvudet i lodplan. Kommer ni ihåg vad som menas med lodplan? En lodrät linje från hästens öga genom hästens mun.






 JA!









 NEJ!




En bra idé kan vara att börja öva i skritt eftersom det är helt klart enklare att behålla en stabil sits ju långsammare det går. Detta är dock lite tudelat, då det är väldigt lätt att förstöra hästens skritt om man inte är försiktig. Det är ingen fara om man provar sig fram genom att korta/öka steglängden under korta perioder, faran ligger i om man fastnar i handen, börjar arbeta mot hästen istället för med den. Detta gör man oftast omedvetet! Om man rider samma övningar för sin tränare kan han eller hon komma med hjälp och tips, och dessutom korrigera om du lägger dig till med olater.
Prova dig fram med hjälpgivningen. Det gör ingenting om hästen byter gångart då vet du om du måste rida mer eller mindre. Det ska ganska mycket till innan det är ”för mycket” och för att veta hur mycket man måste rida måste man prova sig fram utan att vara rädd för att göra fel.

Du som ryttare har ett ansvar att känna hur hästen mår, det är ingen idé att pressa hästen om den stressar upp sig. Hästen måste vara mogen för uppgiften annars är risken stor att hästen upplever obehag och får svårt med uppgiften i framtiden.

När man sitter upp på en ny häst kan det vara en god idé att renodla hjälperna, men det kan du även med fördel göra på din ordinarie häst för att uppdatera. Reagerar hästen inte på hjälperna en och en, kommer den inte heller reagera om du sätter ihop dem med andra hjälper. Hästen ska vara känslig och omedelbart reagera för ryttarens hjälper, det är inte ryttaren som ska bära runt hästen, den ska bära sig själv. Här poängterar jag återigen att man ska svänga hela framdelen och inte bara halsen, dvs. frambenen ska gå i samma spår som bakbenen!


Inga kommentarer: